globe

Arkeologiska textiler

Dino-Lite är oumbärligt för fältarbete

Fler och fler forskare inom det här området kan inte arbeta utan det digitala Dino-Lite mikroskopet. En av de första användarna är Michele Hayeur Smith, en antropologisk arkeolog på Haffenreffers antropologiska Museum vid Brown University i Providence, Rhode Island, USA. Hon är ofta på resande fot för att forska på olika museum och arkeologiska platser. Michèles forskning berör arkeologiska textiler från nordiska samhällen, såsom Island och Grönland i Norra Atlanten. "Dino-Lite är perfekt för fältarbete", säger hon.

arch textile 1
Michèle studerar vikingatiden och medeltida textiler från nordiska samhällen. Hennes forskning skulle vara omöjlig utan Dino-Lite mikroskopet: "målet med min forskning är att försöka förstå vilken roll kvinnorna hade i de nordiska samhällena i Norra Atlanten genom att studera en aktivitet som endast utfördes av kvinnor: textiltillverkning. På till exempel Island, har det visat sig att textiler användes som en sorts laglig valuta under medeltiden, när fisk och ull inte fanns tillgängligt. Min analys av textiler från Grönland har visat att kvinnor ändrade sina traditionella vävningstekniker för att anpassa sig till det kallare klimatet under 1300-talet.


Detaljer

Michèles forskning har fört henne långt hemifrån. Hon har besökt Islands nationalmuseum, Grönlands museum och arkiv, Danmarks nationalmuseum, Skottlands nationalmuseum, och Bergen museet. arch textile 2Både tid och pengar är ett ständigt problem när man arbetar med forskningsprojekt, därför är hon väldigt nöjd med både Dino-Lite pris och teknik. Det är dessutom enkelt att använda det digitala mikroskopet: "Jag analyserar textil, både med och utan Dino-Lite. Dino-Lite gör att jag kan se mikroskopiska detaljer i ull, silke och linne, man kan se hur fiber spanns, hur de vävdes och om de blev utsatta för insektsangrepp eller inte. Vanligtvis placerar jag Dino-Lite direkt på tygbiten och använder nästan aldrig stället. Genom att inte använda stället kan jag se bättre, använda maximal förstoring och på så vis studera tygets struktur in i minsta detalj. Bilderna sparas på min dator och länkas till specifika mappar från forskningsplatserna. Jag har redan analyserat textilmaterial från 36 platser på Island, med min Dino-Lite. All annan information har jag lagt till i ett Excel-blad, som hjälper mig att hitta likheter och mönster gällande hur tyget skapades. Detta ger oss information om handel med tyg, användningen av råmaterial, och andra viktiga sociala frågor."

Prisvärt
arch textile 3
Dino-Lites praktiska storlek är perfekt för Michèles forskning, "jag tar bara med mig den i bagaget. Om jag har några förslag på förbättringar? Ja, jag skulle vilja ha en av modellerna som förstorar ännu mer, för att kunna se fler detaljer!" Michèles entusiasm har redan uppmuntrat Islands nationalmuseum och några av Michèles studenter att köpa Dino-Lite. "Det är ett billigt instrument, om man ser till alternativen som finns. Dessutom, mikroskopet är praktiskt och enkelt att använda, vilket är väldigt viktigt då jag förflyttar mig mycket i mitt arbete. Jag kan rekommendera Dino-Lite till alla forskare som behöver ett mikroskop för fältarbete."

 

Rekommenderad/ Alternativa Produkter:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDino-Lite AD7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda polarisatorn minskar den bländande effekten på reflekterande material, såsom metaller, plaster, smycken, elektronik etc.

Läs mer...

MS33W Stativ

MS33WRund metallfot med flexibel arm och hållare för Dino-Lite. Med MS33W kan man variera höjden (ca 15 mm) och med en vridknapp i basen.

Läs mer...

MS23B

MS23BMS23B är en stationär applikation med klämma och flexibel fjädrande stålhållare, som kan spännas fast på ett skrivbord eller någon annan yta på upp till en tjocklek av 3 cm.

Läs mer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZT det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDino-Lite AM7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda justerbara polarisatorn minskar bländning och reflektion från blanka föremål.

Läs mer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4013MZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller. Denna modell har ett hölje i aluminiumlegering för bättre skydd och hållbarhet och det bästa utseendet och känsla.

Läs mer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

RK-06-AE Stativ

MS36BDino-Lite RK-06-AE-ställningen är en kraftig och stabil ställningsanordning som kan användas tillsammans med Dino-Lites digitala mikroskop. Den är tillverkad av rostfrittstål och lättviktsaluminium och möjliggör knivskarp finfokuseringsjustering och vertikal snabbkopplingsfunktion.

Läs mer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDino-Lite professionella modell med hölje i aluminiumlegering (med Microtouch). Aluminiumhöljet ger ökat skydd och hållbarhet och har det bästa utseendet och känsla. AM4013MT har en inbyggd diffusör.

Läs mer...