globe

idealiska för restaurering av
etnografiska föremål och konstföremål

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumDino-Lites digitala mikroskop kan vara lösningen för restaurering av arkeologiska artefakter och konstföremål. Detta mobila mikroskop är ett användbart verktyg eftersom det gör detaljer synliga och är flexibelt att använda. Restaureringspersonalen på Tropenmuseum upplevde nyligen detta. I år har Tropenmuseum i Amsterdam restaurerat tio bisj-pålar. Tack vare Dino-Lites, kunde museibesökarna observera konservatorernas arbete ner till träfibernivå. Dino-Lites visade sig vara ett värdefullt verktyg för restaurering ner till kvadratmillimeternivå.

Vördnad för de döda

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumMen en höjd på upp till tio meter, tillverkades bisj-pålarna under förra århundradet av Asmat, ett papuanskt folk på tidigare holländska Nya Guinea. Med hjälp av dessa rikt dekorerade pålar av muskotträ, äras de döda fortfarande. Bisj-pålen ser till att den avlidnes själ kan nå livet efter detta.

Ömtåliga material

Tropenmuseum har tolv pålar av detta slag från förra århundradet. Tio har restaurerats. Extremt försiktig rengöring var den viktigaste uppgiften. Restaureringspersonalen rengjorde varje tum av pålarna med mjuk borste, även kallad en torr restaureringssvamp, som var särskilt utvald för att rengöra dessa föremål. Huvudmålsättningen var att inte skada det ursprungliga färglagret. Pålarna målades med naturliga pigmentfärger, som bränd ockra och malda snäckskal. Detta är ömtåliga material. Man använde en borste för att rengöra träet. Man behövde därför knappt vidröra träet för att ta bort smutsen.

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-Museum

Väldigt flexibelt

Arbetet krävde precision. Det mänskliga ögat kan inte urskilja dessa subtila nyanser länge. En restaurator sade: “Med hjälp av Dino-Lites mikroskop kunde vi enkelt se skillnaden mellan smuts, övermålning och det ursprungliga färglagret. Vi använde mikroskopet före och efter rengöring av ytan. Det var det enda sättet att med lätthet se förändringar. I detta område var Dino-Lite-mikroskopet även väldigt flexibelt.” Time-lapse-funktionen var också väldigt praktisk under restaureringsprocessen. Den kunde användas för att dokumentera hur olika lager applicerades på det ursprungliga färglagret.

Se på arbetet på en skärm

Dino-Lite-in-use-during-restoration-at-the-Tropical-MuseumRestaureringen genomfördes i Lichthal, museets centrala sal. “På så sätt kunde besökarna observera vårt arbete utan problem. En extra dimension lades till eftersom besökarna kunde se varje detalj som vi såg på en skärm”. En museibesökare kan inte komma närmare en restaureringsprocess.

Framtida restaureringar

För första gången introducerades restaureringspersonalen för Dino-Lites möjligheter. De tyckte om att använda mikroskopen eftersom förstoringen av detaljer och time-lapse-funktionen har bidragit till kvaliteten för restaureringsarbetet. Tack vare dessa erfarenheter, beslutade sig museet för att använda Dino-Lites även vid framtida restaureringar. Det framgångsrika restaureringsarbetet i Tropenmuseum bevisade att Dino-Lite kan vara ett viktigt instrument vid restaurering av konstverk och andra museiföremål.

 

 

 

"Dino-Lite visade sig vara väldigt flexibelt"

 

 

 

"Det var det enda sättet att med lätthet se förändringar"

 

 

 

"Besökarna kan med lätthet se på vårt arbete"

Rekommenderad/ Alternativa Produkter:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDino-Lite AD7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda polarisatorn minskar den bländande effekten på reflekterande material, såsom metaller, plaster, smycken, elektronik etc.

Läs mer...

MS33W Stativ

MS33WRund metallfot med flexibel arm och hållare för Dino-Lite. Med MS33W kan man variera höjden (ca 15 mm) och med en vridknapp i basen.

Läs mer...

MS23B

MS23BMS23B är en stationär applikation med klämma och flexibel fjädrande stålhållare, som kan spännas fast på ett skrivbord eller någon annan yta på upp till en tjocklek av 3 cm.

Läs mer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZT det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDino-Lite AM7013MZT har en 5 megapixel bildsensor för kristallklara bilder, även vid högre förstoring. Den inbyggda justerbara polarisatorn minskar bländning och reflektion från blanka föremål.

Läs mer...

AD4013MZTL

AD4013MZTL-relatedDenna MZTL modell har ett långt arbetsavstånd, polarisationsfilter och ytterligare ett (utbytbar) polarisationslock samt hölje av aluminiumlegering.

Läs mer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4013MZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller. Denna modell har ett hölje i aluminiumlegering för bättre skydd och hållbarhet och det bästa utseendet och känsla.

Läs mer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedGenom att använda ett speciellt polarisationsfilter, blir AM4113ZTL det rätta valet när man arbetar med högt bländande material, såsom plast och metaller.

Läs mer...

RK-06-AE Stativ

MS36BDino-Lite RK-06-AE-ställningen är en kraftig och stabil ställningsanordning som kan användas tillsammans med Dino-Lites digitala mikroskop. Den är tillverkad av rostfrittstål och lättviktsaluminium och möjliggör knivskarp finfokuseringsjustering och vertikal snabbkopplingsfunktion.

Läs mer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDino-Lite professionella modell med hölje i aluminiumlegering (med Microtouch). Aluminiumhöljet ger ökat skydd och hållbarhet och har det bästa utseendet och känsla. AM4013MT har en inbyggd diffusör.

Läs mer...