globe

Snellere diagnose sclerodermie

Snellere diagnose sclerodermie met Dino-Lite CapillaryScope

Quote-box-faster-diag-cap-1

Als bij een patiënt een verdenking van systemische sclerose bestaat, kan bestudering van de haarvaten in de nagelriem meer informatie geven. Met de Dino-Lite CapillaryScope gaat dit snel en pijnloos. Daarom werkt Actelion Pharmaceuticals Ltd samen met reumatologen om deze werkwijze snel tot een algemene procedure te maken.

Actelion Pharmaceuticals Ltd is een van origine Zwitsers biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op het ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen van zogenoemde weesmedicijnen. "Dat zijn medicijnen voor niet-opgeloste medische problemen waarbij het in de meeste gevallen gaat om een kleine patiëntengroep", zegt brandmanager Peter Dingeldein van de Nederlandse divisie van Actelion Pharmaceuticals Ltd. Eén van de zeldzame ziekten waar het bedrijf een medicijn voor levert is systemische sclerose. Dit is een zeldzame, chronische ziekte, veroorzaakt door een ontregeld afweersysteem waardoor we ook wel spreken van een auto-immuun ziekte. Bij systemische sclerose raakt gezond weefsel beschadigd en ontstaat er verbindweefseling. De vasculopathie die een belangrijk kenmerk is van deze ziekte, resulteert vaak in digitale ulcera, pijnlijke zweren aan de vingers. Komen patiënten eenmaal in deze fase, dan heeft dat grote invloed op het dagelijks leven, aangezien alledaagse bezigheden, zoals het dichtknopen van kleding en schrijven,bemoeilijkt worden.

Non invasief onderzoek

Quote-box-faster-diag-cap-2Dingeldein: "Er komt steeds meer aandacht voor het zo vroeg mogelijk ontdekken van systemische sclerose. De gedachte is dat hoe eerder je de ziekte ontdekt, des te beter dit is voor de patiënt aangezien de schade dan zoveel mogelijk beperkt kan worden. Wordt een patiënt verdacht van systemische sclerose, dan kan bestudering van de haarvaten in de nagelriem meer informatie geven over de diagnose. Dat bestuderen gaat goed en snel met een Dino-Lite CapillaryScope. Het is een eenvoudig, non-invasief en pijnloos onderzoek waarbij patiënten zelf kunnen meekijken. Dat is voor veel mensen een geruststelling."

Bij het onderzoek wordt een druppeltje olie op de nagelriem aangebracht waarna de CapillaryScope op de nagelriem wordt geplaatst. Door de vergroting van 500x worden de capillairen in de nagelriem zeer duidelijk zichtbaar en daarmee ook de eventuele afwijkingen die duiden op systemische sclerose. In de meeste gevallen kan de reumatoloog de patiënt geruststellen en is er niets aan de hand. Bij afwijkende structuren kan er met de CapillaryScope eenvoudig een opname worden gemaakt om deze op te slaan in het patiëntdossier. Na een halfjaar kan bij een herhaalbezoek worden vastgesteld of de situatie is verbeterd, stabiel gebleven of verslechterd. Bij patiënten waar systemische sclerose wordt vastgesteld, kan direct met de behandeling – medicatie - worden begonnen om erger te voorkomen.

De behandeling

Endotheline is het enzym in het lichaam dat de bloedvaten vernauwt. Bij ziekten als systemische sclerose wordt een overmatige hoeveelheid endotheline geproduceerd waar uiteindelijk de vaatwanden veel van te lijden hebben. Actelion Pharmaceuticals Ltd is producent van Tracleer (generieke naam Bosentan, red.). Het is een vaatverwijdend geneesmiddel dat de werking van endotheline remt door de zenuwreceptoren waaraan endotheline zich kan binden te blokkeren waardoor de bloeddoorstroming verbeterd wordt. Tracleer geneest niet, maar voorkomt erger en zorgt voor stabilisatie van de patiënt.

Dit is capillaroscopie:
Het onderzoek van de nagelriem met de Dino-Lite CapillaryScope gaat snel en pijnloos. In de volgende film kunt u precies zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat.