globe

Product vervalsingen

Quote-box-forensicsDino-Lite herkent productfalsificaties in één oogopslag

Falsificeren of counterfeiting is een wereldwijd probleem waar jaarlijks vele producenten mee geconfronteerd worden. Het gaat om food en non-food, van frisdrank, parfum, farmaceutische producten tot de fastmoving consumer goods en de automotive industrie. Counterfeiting is niet alleen een Aziatische aangelegenheid, ook in Europa weet men er raad mee. Er wordt geschat dat meer dan 10 procent van alle producten counterfeits zijn, wat wereldwijd een verlies oplevert tussen de 200 en 300 miljard euro per jaar. Alle reden dus om je als producent goed te beschermen tegen counterfeiting. Een toonaangevend beveiligingsbedrijf in Frankrijk helpt producenten hiermee met de hulp van Dino-Lite digitale microscopen, en eigen software die met de Dino-Lite Software Development Kit (SDK) is aangepast.

Dodelijke vervalsing

Quote-box-forensics-2Dit proces zorgt ervoor dat producenten een authenticiteitskenmerk kunnen aanbrengen op hun producten. Hun product manager vertelt: "Dat kan een code zijn met een puntjesmatrix, maar we kunnen het ook graveren of zelfs in de dop van een product aanbrengen. Die code vertelt ons alles over het product waardoor we kunnen zien of het een echt product, een falsificatie of een zogenoemd grijs product is, waarvan de herkomst niet direct duidelijk is. Je kunt je voorstellen dat nagemaakte medicijnen gevaarlijk en zelfs dodelijk kunnen zijn. Niet voor niets is de Handelsovereenkomst ter bestrijding van namaak, beter bekend als ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, in het leven geroepen.

Om de code te kunnen lezen en te herkennen, maken we gebruik van Dino-Lite producten in samenspel met de bijgeleverde Software Development Kit (SDK). Met de SDK tools hebben wij onze software zo kunnen aanpassen, dat de Dino-Lite de authenticiteitkenmerken van onze klanten herkent. In opdracht van onze klanten doen wij wereldwijd onderzoek naar productauthenticiteit door onze mensen op pad te sturen met een Dino-Lite, gekoppeld aan een laptop waar de software op draait. Door het product te scannen, kunnen we snel nagaan of iets echt is of nagemaakt. Met onze bevindingen kan de producent vervolgens actie ondernemen, want counterfeiting is en blijft een strafbaar feit."

Op dit moment heeft dit bedrijf ongeveer 30 Dino-Lites in gebruik, maar de verwachting is dat vanwege het gebruiksgemak en de bescheiden afmeting dit aantal snel zal toenemen.