globe

Boomverzorging/ Arboricultuur

Boomverzorging/ Arboricultuur met Dino-Lite

Quote-box-tree-2

Ron Schraven, hoofd Boomziekten en Aantastingen BTL Bomendienst, Nederland: "Boomchirurgie is aan het veranderen. Daar waar vroeger de kettingzaag of het mes in het hout verdween, worden nu genuanceerde methoden gehanteerd en eerst onderzoek gedaan. Specialist in onder andere boomziekten is BTL Bomendienst in Apeldoorn, Nederland. Met de hulp van Dino-Lite kunnen ze ziekten vaststellen én vastleggen."

BTL Bomendienst is een van de grootste boomspecialisten van Nederland. Het bedrijf heeft 30 medewerkers in dienst en kent drie divisies:tree-surgeon-is-taking-a-sample-res Boomadvies, Specialistische boomverzorging en Ziekten en Aantastingen. Ron Schraven is Hoofd Boomziekten en Aantastingen van BTL Bomendienst. Voor hem zijn termen zoals essentaksterfte, kastanjebloedingsziekte en massaria dagelijkse kost. Het zijn boomziekten die in ons land voorkomen. Schraven: "Dergelijke ziekten tasten de boom aan waardoor de boom uiteindelijk zal sterven. Dat op zich is al een verlies want een boom of bomen zijn toch bepalend voor het landschap en bomen produceren zuurstof door koolstofdioxide op te nemen. De meeste bomen bevinden zich in de openbare ruimte en de veiligheid van die openbare ruimte is in veel gevallen een zaak van de gemeente. Een zieke boom kan door omvallen of afbrekende takken een gevaar opleveren, vandaar dat wij voor veel gemeenten inventariseren hoe vitaal de bomen zijn, welke bomen mogelijk gevaar kunnen opleveren en welke bomen directe behandeling nodig hebben. Dat kan niet zonder gedegen onderzoek in het veld."

Documentatie
Quote-box-tree-1Om een mogelijke boomziekte goed te kunnen vaststellen, gaan de medewerkers van Schraven het veld in met een laptop en een Dino-Lite microscoop. "Het onderzoek vindt in het veld plaats omdat we alleen met verse monsters goed kunnen werken. Monsters die al verdroogd zijn, kunnen we niet onderzoeken", zegt Schraven.dino-lite-picture-bark-beetle-res Als er een monster is genomen in de vorm van een plakje hout, kan deze ter plekke onder de Dino-Lite worden bestudeerd. Het gaat er om de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Een ziekte kan zich bijvoorbeeld openbaren door wijzigingen in de houtstructuur of een verkleuring. Schraven: "Door de Dino-Lite te koppelen aan een laptop kunnen we sneller en beter analyseren doordat je op de laptop naar het beeld kunt kijken. Daarnaast kunnen we het beeld opslaan en dat is voor ons een erg belangrijke functie. Van onze bevindingen moeten we namelijk een rapportage schrijven die veelal wordt overlegd aan mensen die minder kennis van boomziekten hebben. Door het beeld van de Dino-Lite op te nemen in de rapportage, kunnen we het probleem aanschouwelijk én aantoonbaar maken. Dino-Lite levert dus het bewijs dat er een ziekte is vastgesteld en wat dat betreft is Dino-Lite een vast onderdeel van onze bedrijfsvoering geworden. We hebben voor Dino-Lite gekozen vanwege het mobiele karakter van de microscoop, de ingebouwde led-verlichting en het feit dat je het beeld direct kunt op kunt slaan op een laptop. Het is een betrouwbare én betaalbare USB-microscoop die precies doet wat-ie moet doen."

 

tree-surgery   bark-beetle   leaf-damage

Aanbevolen/ Alternatieve Producten:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDe Dino-Lite AD7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten zoals metalen, kunststoffen, juwelen, elektronica-onderdelen enz.

Lees Meer...

MS33W Statief

MS33WRond metalen statief met zwanenhals en houder voor de Dino-Lite. De MS33W heeft de mogelijkheid te variëren in hoogte (ca. 15mm) met een draaiknop in de standaard.

Lees Meer...

MS23B

MS23BHet MS23B bureaubladstatief kan vastgeklemd worden op tafelbladen tot 3 cm dikte.

Lees Meer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZT de juiste keuze, wanneer u werkt met materialen met hoge schittering, zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDe Dino-Lite AM7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten.

Lees Meer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4013MZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen. Dit model heeft een metalen behuizing die een versterkte bescherming en duurzaamheid biedt en daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling geeft.

Lees Meer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

RK-06-AE Statief

MS36BDe Dino-Lite RK-06-AE is een stevig en stabiel mid-range statief dat gebruikt kan worden met alle professionele Dino-Lite digitale microscopen. De RK-06A is gemaakt roestvrij staal en lichtgewicht aluminium en beschikt over een zogenaamde quick-release functie waarmee de hoogte snel en eenvoudig worden ingesteld, met de focusknop voor de fijnafstelling kan dit statief heel precies worden afgesteld.

Lees Meer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDe AM4013MT is een Dino-Lite Pro model met metalen behuizing en een Microtouch knop. De metalen behuizing biedt een versterkte bescherming en duurzaamheid en geeft daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling. De AM4013MT heeft een ingebouwde diffuser.

Lees Meer...