globe

Archeologisch textiel

Dino-Lite onmisbaar bij veldwerk

Steeds meer wetenschappers die in het veld onderzoek doen, kunnen niet meer zonder hun Dino-Lite digitale microscoop. Voor Michèle Hayeur Smith was dit al snel zo, omdat ze als antropologisch archeologe bij het Haffenreffer Museum of Antropology van de Brown University in Providence, Rhode Island, Amerika vaak op reis gaat om onderzoek te doen in musea en archeologische sites. Michèle doet onderzoek naar middeleeuws textiel uit Noorse samenlevingen. “Zeker voor veldonderzoek is Dino-Lite ideaal”, zegt ze.

arch textile 1
Michèle onderzoek de Viking periode en middeleeuws textiel uit Noorse samenlevingen. Zonder een microscoop van Dino-Lite zou haar onderzoek niet mogelijk zijn. Michèle: “Doel van mijn onderzoek is om de rol van de vrouw in de Noorse samenleving helder te krijgen door te kijken naar een activiteit die uitsluitend door vrouwen werd verricht: textielproductie. In IJsland bijvoorbeeld is het heel duidelijk geworden dat textiel als een vorm van wettelijke valuta werd gebruikt tijdens de middeleeuwse periode. Zij verhandelden vis en wol voor goederen die in IJsland niet beschikbaar waren. In Groenland is uit mijn analyse van textiel gebleken dat vrouwen aangepaste weeftechnieken toepasten om de kou in het kouder wordende klimaat van de 14 eeuw beter te kunnen verdragen.”

Details
Het onderzoek van Michèle brengt haar ver van huis. Zo bezoekt ze onder andere het Nationaal Museum van IJsland, de Groenlandse musea en archieven, het Nationaal Museum van Denemarken en het Nationaal Museum van Schotland. arch textile 2Zowel tijd als budget zijn helaas beperkt bij haar onderzoek. Vandaar dat ze gelukkig is met Dino-Lite gezien de prijs, de prestaties en de eenvoudige manier van gebruik van de digitale microscoop. Michèle: “Ik analyseer het textiel, zowel met als zonder de Dino-Lite. De Dino-Lite stelt me in staat om tot in microscopisch detail te zien of het wol, zijde of linnen is, hoe de vezels werden gesponnen, hoe ze werden geweven en of ze zijn verontreinigd met insecten of niet. Meestal plaats ik de Dino-Lite rechtstreeks op het doek, waardoor ik zelden gebruik maak van de standaard. Door de rechtstreekse plaatsing krijg ik maximaal zicht, kan ik de maximale vergroting gebruiken waardoor ik de structuur van het doek tot in de kleinste details kan bestuderen. De beelden die ik maak, sla ik op mijn computer op in bestanden die weer zijn gekoppeld aan mappen van de specifieke onderzoeksites. In IJsland heb ik zo al 36 sites geanalyseerd. Al mijn verdere gegevens verwerk ik in een Excel spreadsheet en vervolgens ga ik op zoek ik naar gelijkenissen en patronen in de manier waarop het doek is gemaakt. Dit kan je iets vertellen over de handel in textiel, het gebruik van grondstoffen en andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken.”

Betaalbaar
arch textile 3
Alleen al door het handzame formaat is Michèle blij met haar Dino-Lite. “Ik kan hem gewoon meenemen in mijn bagage. Of ik nog suggesties voor verbetering heb? Ja, ik zou graag nóg meer willen vergroten om nog meer detail te kunnen zien.” Het enthousiasme van Michèle heeft er al voor gezorgd dat het National Museum of Iceland nu ook een Dino-Lite bezit, net zoals enkele van haar studenten. Michèle: “Gezien de mogelijkheden is het een zeer betaalbaar instrument. Daarnaast is de microscoop handzaam en eenvoudig in het gebruik en gezien het ambulante karakter van mijn werk is dat erg prettig. Ik kan iedere onderzoeker die regelmatig in het veld onderzoek moet doen, Dino-Lite dan ook van harte aanraden.”

 

Aanbevolen/ Alternatieve Producten:

AD7013MZT

AD7013MZT-relatedDe Dino-Lite AD7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten zoals metalen, kunststoffen, juwelen, elektronica-onderdelen enz.

Lees Meer...

MS33W Statief

MS33WRond metalen statief met zwanenhals en houder voor de Dino-Lite. De MS33W heeft de mogelijkheid te variëren in hoogte (ca. 15mm) met een draaiknop in de standaard.

Lees Meer...

MS23B

MS23BHet MS23B bureaubladstatief kan vastgeklemd worden op tafelbladen tot 3 cm dikte.

Lees Meer...

AM4113ZT

AM4113ZT-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZT de juiste keuze, wanneer u werkt met materialen met hoge schittering, zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

AM7013MZT

AM7013MZT-relatedDe Dino-Lite AM7013MZT beschikt over een 5 megapixel sensor voor haarscherpe beelden, zelfs bij hogere vergroting. De ingebouwde polarizer reduceert de reflecties bij het werken met glanzende objecten.

Lees Meer...

AD4013MZTL

AD4013MZTL-relatedDit MZTL model heeft een lange werkafstand en een derde (verwisselbare) polarisatiekap en een aluminium behuizing.

Lees Meer...

AM4013MZTL

AM4013MZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4013MZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen. Dit model heeft een metalen behuizing die een versterkte bescherming en duurzaamheid biedt en daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling geeft.

Lees Meer...

AM4113ZTL

AM4113ZTL-relatedDoor het gebruik van een speciaal polarisatie filter is de AM4113ZTL de juiste keuze,wanneer u werkt met materialen met hoge schittering zoals plastic en metalen.

Lees Meer...

RK-06-AE Statief

MS36BDe Dino-Lite RK-06-AE is een stevig en stabiel mid-range statief dat gebruikt kan worden met alle professionele Dino-Lite digitale microscopen. De RK-06A is gemaakt roestvrij staal en lichtgewicht aluminium en beschikt over een zogenaamde quick-release functie waarmee de hoogte snel en eenvoudig worden ingesteld, met de focusknop voor de fijnafstelling kan dit statief heel precies worden afgesteld.

Lees Meer...

AM4013MT

AM4013MT-relatedDe AM4013MT is een Dino-Lite Pro model met metalen behuizing en een Microtouch knop. De metalen behuizing biedt een versterkte bescherming en duurzaamheid en geeft daarnaast ook nog eens het beste gevoel en uitstraling. De AM4013MT heeft een ingebouwde diffuser.

Lees Meer...